»Stražišče, Tolsti vrh, Šelenperg so zeleni samci, katerih pobočja se stekajo ob potoku Reka. Kmetije so posejane med gozdovi kot razgubljena piščeta. Spodaj ob Reki se razcvita delavsko naselje. Vsaka kmetija, vsaka hiša je postavljena v naravo samo zase, za svojega lastnika. Nobene ni, ki bi vezala vse druge. V Reki je naravni center teh hribov in dolinic med njimi. Zato je kulturni dom v njej najbolj primeren.»

(Mojca Lorenci, Koroški fužinar 1968, št.4 str. 26-28)

Mladina z Reke (danes Strojnska Reka) se je po navadi zbirala v gostilni v domačem kraju in leta 1964 ustanovila Mladinski aktiv. Pogrešali pa so prostore, kjer bi se lahko družili. Razmišljati so začeli o tem, da bi si zgradili nekakšen dom, v katerem bi imeli klubske in družabne prostore. Zato so sprva od Gradisa kupili leseno barako, jo razstavili in postavili na mestu, kjer na bi kasneje stal Mladinski dom, zemljišče pa so za 10 let dobili v najem od Kmetijske zadruge Prevalje. Pogrešali pa so več kulturnega življenja in kmalu začutili tudi potrebo po lastnem odru. Sami so naštudirali ljudske igre in z njimi nastopali kar po senikih in kmetijah. S predstavami so si prislužili nekaj denarja ter s pomočjo domačinov pričeli graditi svoj mladinski dom, udarniško, tudi ob pomoči Gradisa, ravenske železarne ter tedanjih družbenopolitičnih organizacij.

Domačini so prispevali les za ostrešje in pomagali tudi pri gradnji, železarna je prispevala staro zidno opeko, stanovanjsko podjetje Ravne strešno kritino, gozdno gospodarstvo Dravograd pa gradbeni les. Denar so zbirali tudi po šolah, na primer dijaki gimnazije so prispevali po 1 dinar, profesorji pa po 10.

Večkrat so zaradi pomanjkanja denarja morali gradnjo ustaviti. Končno so njihovi prošnji prisluhnili na takratni republiški konferenci ZSMS v Ljubljani. Pomagala jim je pri organizaciji mladinskih delovnih akcij, ki so se jih udeležili mladi iz takratnih štirih koroških občin in brigada iz Ljubljane. Mladinska delovna brigada »Prežihov Voranc« je z veliko delovno vnemo dogradila dom, med gradnjo so prebivali kar v platnenem naselju, ki so ga ob podpori tabornikov odreda Koroški jeklarji postavili kar domači mladinci sami. Tik ob domu so uredili še športno igrišče za odbojko, rokomet in košarko.

Svojemu namenu so Mladinski dom slavnostno predali na dan republike, 29. novembra 1974.

 

Vremenska napoved

Zadnje novice

Kontakt

Gačnikova pot 5
2390 Ravne na Koroškem
T: +386 2 8216000
F: +386 2 8216001
E: info@strojnska-reka.si
W: www.strojnska-reka.si

Sestava sveta KS

Svet KS Strojnska Reka sestavljajo:

  1. Silva BAN, predsednica, Stražišče 16
  2. Branko MERKAČ, podpredsednik, Stražišče 17
  3. Tanja HUDRAP, članica, Tolsti vrh 128
  4. Romana PETEK, članica, Tolsti vrh 101
  5. Sabina RANC, članica, Zelen breg 10
  6. Boris RANC, član, Zelen breg 10
  7. Janez ROŽEJ,član, Zelen breg 15

Statistični podatki

 

Površina

Prebivalci

Stražišče   2,8 km2   206
Tolsti vrh 12,3 km2   908
Zelenbreg   5,2 km2   162
Skupaj 20,3 km2 1276
JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com