Slika

Mešani pevski zbor Ludvika Viternika Strojnska Reka je nastal leta 1987 na pobudo pevk in pevcev samih, v času, ko se je staro vaško jedro ob Reki, ob vznožju Strojne, Tolstega vrha in Brinjeve gore, obogatilo z novimi ljudmi v novem naselju. Od takrat prihajajo v času, ko drugi posedajo pred televizorjem ali kako drugače preživljajo čas, na vaje. Tako so v tem majhnem kraju ustvarili zavidanja vredno pevsko tradicijo in pripomogli k rasti pevske zavesti. Na vajah spoznavajo različne tehnike petja ter se učijo vseh vrst pesmi, od koroških do slovenskih in tujih, od narodnih do umetnih. Seveda pa jih druženja bogatijo tudi osebno (izleti, pikniki). Nastopajo na mnogih prireditvah v domačem kraju in po vsej Mežiški dolini, po Sloveniji (tudi na srečanju krajev Stražišče, ki jih organizira KD Stražišče pri Kranju, in v Loki pri Zidanem Mostu, saj so pevci s tem krajem pobrateni; v Lendavi, Kostanjevici, Kobaridu ...), v zamejstvu (Vogrče, Pliberk, Obirsko …). Zbor redno nastopa tudi na revijah Od Pliberka do Traberka, Koroška poje, nastopil pa je tudi na vseslovenskem srečanju pevcev v Šentvidu pri Stični. Posebej velja omeniti dva nastopa ob vstopu v Evropo leta 2004 (na vseslovenski proslavi na Rehtu nad Mežico in na kresovanju v domačem kraju) ter nastop ob odprtju spominske plošče Prešernovemu nagrajencu Janezu Gradišniku pri kmetu Meležniku na Stražišču.

Za svoje nastope je zbor prejel številna priznanja, pevci,  pa za zvesto sodelovanje Gallusove in Prežihove značke.

V zborovo zgodovino so se zarezale tri prelomnice. Prva se je zgodila leta 2005, ko je namesto Marijana Gerdeja, ki je z zborom oral ledino in dosegal prve uspehe, zamenjala pevovodkinja Jasmina Mandl, s katero je zbor naštudiral mnoge tematske koncerte (Koroška ovset, Slovanska ljudska pesem ...). Do druge spremembe je prišlo ob 10-letnici, ko se je zbor poimenoval po Ludviku Viterniku, saj je bil "ta Prosenov gospod" rojen v kraju, kjer zbor deluje, bil pa je tudi glasbenik in skladatelj. Zbor ponosno nosi to ime, v znak spoštovanja do tega duhovnika in umetnika pa so si pevke in pevci njegovo pesem Slovenska domovina izbrali za svojo himno. Tretja prelomnica, ki jo najdemo v zborovi zgodovini, pa je lokacijska: po dolgih letih zbiranja pri gostoljubnem kmetu Klošterniku se je zbor z vajami preselil v gostilno Brigita, kjer se redno dobiva vsak četrtek ob 19. uri, v času nastopov in koncertov pa večkrat na teden.

V letu 2012 se je zboru zgodila nova prelomnica. Lani v jeseni je namreč mesto pevovodkinje zapustila Jasmina Mandl, zato zbor nekaj časa ni vadil, pač pa je intenzivno iskal novo vodjo.

Zbor zdaj vodi Metka Dobnik.

Predsednik Kulturnega društva Strojnska Reka je Branko Merkač, predsednik Me PZ Ludvika Viternika pa Peter Merkač.

Vremenska napoved

Zadnje novice

Kontakt

Gačnikova pot 5
2390 Ravne na Koroškem
T: +386 2 8216000
F: +386 2 8216001
E: info@strojnska-reka.si
W: www.strojnska-reka.si

Sestava sveta KS

Svet KS Strojnska Reka sestavljajo:

  1. Silva BAN, predsednica, Stražišče 16
  2. Branko MERKAČ, podpredsednik, Stražišče 17
  3. Tanja HUDRAP, članica, Tolsti vrh 128
  4. Romana PETEK, članica, Tolsti vrh 101
  5. Sabina RANC, članica, Zelen breg 10
  6. Boris RANC, član, Zelen breg 10
  7. Janez ROŽEJ,član, Zelen breg 15

Statistični podatki

 

Površina

Prebivalci

Stražišče   2,8 km2   206
Tolsti vrh 12,3 km2   908
Zelenbreg   5,2 km2   162
Skupaj 20,3 km2 1276
JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com